Welcome to the SR20 Community Forum - The Dash.
Register
SR20 forum logo

Thread: Hot Engine Stalling!

+ Reply To Thread
Posts: 1-8 of 8
2019-06-20 12:33:56
#1
Hot Engine Stalling!
I have been having issues recently where my engine will not hold an idle when its hot. Now the car is a dedicated race car now so it is not daily driven. Engine is a jdm sr20de and when i first start it up it runs fine and holds idle no issue but after a 30 minute race and getting back into paddock or impound/tech as soon as the rpms drop I am at idle it will just stall completely. I can always restart it fine but when the engine is hot unless i am modulating the gas and keeping the RPM's up it will continue to stall until it cools down for a few hours. Any ideas?
2019-06-20 14:38:23
#2
FSM Diagnostic Procedure - Engine Stalls when Hot
- Check fuel vapor
- Perform power balance test
- Check injectors & circuits
- Check ignition spark / spark plugs / iginition coil / power transistor & their circuits (EF & EC - 182)
- Check fuel pressure / fuel pressure regulator diaphragm
- Check ECM harness connector
- Check ECM power supply and ground circuit
- Try a known good ECM*
* ECM may be the cause of a problem, but it is rarely the case

Injectors are easy to check with multimeter, should be 10-14 ohms.
My 93 SE-R did not stall when hot, however @ 208k miles injector #2 died, replaced it with a used injector.
At 209.5k miles, injector #4 died, had infinite resistance.
Checked the others - Injector#1 was 43 ohms, #3 was 17 ohms.
So I had to replace all 4 injectors at about the same time.
For me, all the injectors increased resistance as they failed.
2019-07-02 11:19:11
#3
are you over pressurizing the fuel tank? vented cell or stock tank?
2019-07-02 11:31:04
#4
stock tank. not showing any fluctuation in fuel pressure from guage or wideband. I am changing out the Ignitor for the ignition again. i replaced it last year with a cheap one so maybe it just failed again. I have one ordered and will have to wait and see. luckily it hasn't affected performance still have full power and no stalling issues on track only when i get off track and get to paddock or when idling in grid to go out on track.
2019-07-08 11:39:39
#5
My B14 used to do this very randomly. Only when warm and coming to a stop. Never figured it out as that car has been hard parked since 2016.
2019-07-08 18:06:52
#6
I know it is almost never the answer to adjust the idle screw, but when mine did what Kyle was saying, I backed out the screw a tiny bit and it solved all of the problems forever.
2019-07-09 15:02:31
#7
Originally Posted by BenFenner
I know it is almost never the answer to adjust the idle screw, but when mine did what Kyle was saying, I backed out the screw a tiny bit and it solved all of the problems forever.


interesting... cant hurt to try that when i replace the ignitor.

on a side note i cant believe i forgot about your contest I meant to get in on the action it has been a hectic year good luck stumping everyone
2019-07-09 18:07:03
#8
+ Reply To Thread
Quick Reply
Thread Information
There are currently ? users browsing this thread. (? members & ? guests)
StubUserName

Back to top